ZgornjeSavinjski starodobniki - Ljubno ob Savinji

Že večkrat smo ljubitelji in lastniki starodobnikov razpravljali o tem, da bi v naši dolini ustanovili oldtimerski klub, vendar dlje od ideje nikoli nismo prišli. Tokrat je bilo nekako drugače. Čas je dozorel. Zgornja Savinjska dolina potrebuje svoje starodobniško društvo, smo sklenili. Zbralo se nas je nekaj zanesenjakov, ki smo si nadeli ime iniciativni odbor za ustanovitev bodočega oldtimerskega društva, ki bo pokrivalo področje Zgornje Savinjske doline. Po nekaj sestankih, kjer smo zastavili osnovne cilje delovanja, se odločili za ime in uradni logotip, smo bili konec leta 2005 pripravljeni na naslednji korak. Vse potencialne kandidate za člane v bodočem društvu smo 18. 1. 2006 pisno povabili na informativni sestanek na Ljubno ob Savinji. Po zelo pozitivnem odzivu smo se še z večjim veseljem zagrizli v delo, pripravili gradivo za prvi društveni bilten, dokončno sestavili in uredili statut in sklicali ustanovni sestanek društva.

Dne 4. 3. 2006 je 42 ustanovnih članov ustanovilo Društvo ljubiteljev kulturne in tehnične dediščine ZgornjeSavinjski starodobniki. Število članov je v nekaj letih hitro preseglo številko 100 in se zadnjih nekaj let giblje med 120 in 130. Tudi geografsko je društvo že davno preraslo okvirje matične doline, saj ima društvo člane tudi iz Spodnje Savinjske doline, Šaleške doline, kamniškega konca, Ljubljane, posebej pa smo  ponosni na štiri člane z Avstrijske Koroške iz okolice Pliberka, ki so z zadovoljstvom našli svoje mesto med nami.

V našem drugem letu delovanja smo pričeli z organizacijo mednarodnih srečanj s turistično vožnjo po Zgornji Savinjski dolini. Število obiskovalcev se giblje med 250 in 300. V rekordnem letu smo zabeležili 364 udeležencev iz kar šestih držav. Od leta 2008 organiziramo vsakoletno srečanje ljubiteljev starodobnikov z blagoslovom vozil v Novi Štifti pri Gornjem Gradu. V vseh letih smo organizirali že 16 razstav starodobnih vozil. Trikrat smo sodelovali na gospodarskem razstavišču v Ljubljani, petkrat na sejmu v Gornji Radgoni, enkrat na Celjskem avtomobilskem sejmu idr. Ob peti in ob deseti obletnici društva smo postavili veliki razstavi starodobnikov v prostorih OŠ Ljubno ob Savinji.

Starodobniška flota društva trenutno obsega več kakor 120 avtomobilov, okrog 220 motociklov, vsaj 20 traktorjev, 9 kamionov in okrog 40 koles. Po grobi oceni na obnovo čaka še najmanj 40 motociklov in 15 avtomobilov.

Povezava na stran društva ZgornjeSavinjski starodobniki>>>