WM Grossglockner 2015

Kot vsako leto, je bilo Društvo stari traktor iz Moste zelo dejavno v iztekajočem se letu. Ne samo da so imeli z vzdrževanjem svojih starih lepotcev, pomnikov časov izpred 4o let in več,veliko dela, rezultate svojega dela so prikazali na mnogih srečanjih ljubiteljev stare kmetijske mehanizacije doma; tudi v tujini niso izostali na pomembnejših srečanjih.

Vsakoletno  svetovno  srečanje vseh vrst kmetijske mehanizacije na Grossglocknerju (Velikem Kleku) ni minilo brez njih. Srečanja, ki je bilo od 17.9. do 20.9., se je udeležilo 7 traktorjev z 11 člani »posadke«.

6 traktorjev so odpeljali z vlačilcem, 1 pa je potoval na malem kamionu. Iz Most so krenili ob 5.30, popoldne pa so bili že na cilju potovanja.

Razkladanje traktorjev, obvezna birokracija prijave, tehnični pregledi – pa srečanje starih znancev in prijateljev. Naslednjega dne vožnja od Brucka do Fuscha, izhodišča za vzpon do Edelweisspitze, kjer je bil cilj vzpona.

Vreme ni bilo idealno, megle so zakrivale poglede na bližnje 2 in 3 tisočake, le stroji so brneli svojo kovinsko pesem, svizci so si poiskali najbolj globoke luknje, traktoristi pa so zanašajoč se na svoje stroje težko pričakovali, da je bilo vožnje konec.

V soboto sta se dva junaka ojunačila in se na pot podala kar s svojima traktorjema. To sta bila Andrej Plevel in Pavle Vidmar. Pot v dolino, nato po dolini Drave po deželnih cestah preko Ljubelja domov.

Franci Kubelj, Zdravko Spruk, Rok Podkrižnik, Janez Lončar in Vinko Koželj pa so se z vlakom prepeljali do Malnitza in nato proti domu.                                                                      

           

     

Da so člani društva aktivni vse leto, dokazuje ta statistika: Udeležili so se spomladanskega sejma v Komendi, 15.5. so poromali so v ljubljansko stolnico in obiskali že osmič zapored rojaka g. Jožefa Lapa, 13.6. so se v Jabljah srečali s somišljeniki, 27.6. so sodelovali na paradi ob 60 - letnici KK Komenda ,od 3.do 5.7 so se udeležili srečanja starih traktorjev v Radstadtu (Avstrija), srečanje z isto vsebino so imeli tudi 19.7. v Ljubnem ob Savinji, 9.8. pa so s svojimi »starci« odpeljali na Veliko planino, med 2. In 4. 10. pa so bili zopet razstavna poslastica na sejmu v Komendi. Verjetno je nekaj ljudi, ki mislijo, da je to društvo samo druženje istomislečih prijateljev. Saj v nekem smislu je to res. Še bolj res pa je, da so to možje, ki s svojo vztrajnostjo in spoštovanjem ohranjajo spomin na stare čase in skrbijo za snovno ohranitev strojno - kulturne dediščine svojih predhodnikov. Spoštovanja vredno. 
Tone Ogorevc