Waterloo Boy - predhodnik John Deere traktorjev

Waterloo Gasoline Engine Company je bilo prvo podjetje za proizvodnjo in prodajo kmetijskih traktorjev z motorjem na notranje izgorevanje na svetu. Sedež podjetja je bil v Waterlooju, Iowa, ZDA, ustanovil pa ga je John Froelich in skupina poslovneže v Iowi leta 1893 in ga poimenovali  Waterloo Gasoline Traction Engine Company.


John Froelich


John Froelich s svojo ekipo

Leta 1892 je namreč John Froelich izumil prvi uporaben traktor z bencinskim motorjem in nova družba je bila ustanovljena z namenom, da proizvaja in prodaja traktor Froelich.


Froelichev traktor

Na žalost traktor ni bil komercialno uspešen, izdelali so štiri traktorje in le dva so prodali, pozneje sta nezadovoljni stranki tudi ta dva traktorja vrnile podjetju. V mestecu McGregor v Iovi danes stoji muzej John Froelich.

Leta 1895 je podjetje kupil John W. Miller in ga preimenovana v Waterloo Gasoline Engine Company. Miller se je odločil, da opusti proizvodnjo traktorjev in proizvaja samo še preproste bencinske motorje.


Ekipa inžinirjev in delavcev v Waterloo Gasoline Engine Co.

Po več letih raziskav in razvoja je družba še enkrat začel proizvodnjo traktorjev in sicer leta 1911. Do leta 1913 niso prodali nobenega primerka, dokler niso naredili 20 primerkov traktorja “Waterloo Boy”.


Prvi Waterloo Boy traktor iz leta 1913.


Waterloo Boy Standard Tractor 1912.


Waterloo Boy Sure Grip, Never Slip Tractor. 

Leta 1914 je družba uvedla Waterloo Boy model R. Ta traktor je dosegel izjemno priljubljenost in prodanih je bilo več kot osem tisoč primerkov. 


Logotip podjetja


Watreloo Boy, model R, izdelan leta 1918. Vsi modeli >>>

Družba je imela prav tako velik uspeh s modelom N, ki so ga začeli prodajati proti koncu leta 1916. Kljub imenu podjetja sta modela R in N uporabljala kot pogonsko gorivo petrolej.


Waterloo Boy, model N, izdelan leta 1919. Vsi modeli >>>

V tem času je tudi več drugih družb začelo izdelovati in prodajati traktorje, vendar Waterloo Boy je bil eden od najbolj priljubljenih. Leta 1918 je podjetje Waterloo Gasoline Engine Company za 2 350 000$ kupila družba Deere & Company, izdelovalec kmetijske opreme s sedežem v Molineu, Illinois. Podjetje Deere & Company je z nestrpnostjo vstopilo na rastoči trg traktorjev, vendar se je njihov začetni model izkazal za neuspešnega. Vodstvo podjetja se je odločilo za nakup Waterloo Gasoline Engine Co, ker so testiranja na poljih pokazala, da je imel traktor Waterloo Boy najboljše rezultate. Ko je bila prodaja zaključena je postalo podjetje znano kot John Deere Tractor Company vendar so modele traktorjev Waterloo Boy prodajali pod nespremenjenim imenom vse do leta 1923, ko je bil poslan na trg John Deere Model D.

Waterloo Boy model R
Ta model so izdelovali od leta 1914 do leta 1918. V tema času je bilo izdelanih in 9310 traktorjev. Cena traktorja leta 1917 je bila 850$.

Tehnične lastnosti začetnega modela: prostornina motorja 5400 cm3, mač max. 25 KM, dva cilindra, vodno hlajen, vrsta goriva petrolej, dimenzija valja 140 x 178 mm, kompresijsko razmerje 3.91:1, 700 o/min, ročni vžig, več>>>

Waterloo Boy model N
Model N so izdelovali od leta 1918 do 1923. Izdelali in prodali so 21392 traktorjev. Cena traktorja leta 1921 je bila 1050$.
Tehnične lastniosti: prostornina motorja 7500 cm3, moč max. 
25.97 KM, dva cilindra, vodno hlajen, vrsta goriva petrolej, dimenzija valja 165 x 178 mm, kompresijsko razmerje 3.91:1, 750 o/min, ročni vžig, več >>>

Vžiganje traktorja Waterloo Boy

Navodilo za uporabo in servis, Waterloo Boy model N

http://files.moj-splet.si/files/staritraktor.moj-splet.si/WaterlooBoyManual.pdf