4. Stilfserjoch Oldtimer Tractor Tour 2016

Letošnjega srečanja se je udeležilo 400 traktorjev iz Italije, Avstrije, Nemčije, Švice, Luxemburga, Belgije, Nizozemske, Francije in Slovenije. 

Tekmovanje se je odvijalo na visokogorski cesti, preko 46 serpentin so morali prevoziti in premagati stari, pa nič kaj utrujeni starodobniki. Vsi tekmovalci so prišli brez nezgod do cilja na vrhu prelaza (2.757 m)
Velikemu delu teh uspehov je botrovalo tudi dejstvo, da je to drugi najvišji prelaz v Alpah, ki ima v celoti asfaltirano cestišče.

Propozicije tekmovanja predpisujejo poseben način izračuna časa zmagovalca tekmovalnega dela. Seštevek časov vožnje vseh udeležencev delijo s številom udeleženih vozil in tisti, ki prevozi progo v času, ki je najbližji izračunanemu povprečju, je zmagovalec dneva in za dve leti prevzame častni naziv kralja Stelvia.

Letošnje srečanje, ki je bilo od 24. do 26. junija prvo od vseh srečanj v tujini, ki je društvu Stari traktor iz Most in naši državi prineslo zasluženo 1. mesto na tovrstnih mednarodnih srečanjih.

Zmagovalec letošnjega vzpona je bil VINKO KOŽELJ (Društvo stari traktor iz Most), drugi je bil HERMAN WIESE IZ Nemčije, tretji pa RICHARD GALLTRAPP, prav tako iz Nemčije.


Zmagovalec 4. Stilfserjoch Oldtimer Traktor Tour 2016

Po končani uradni razglasitvi rezultatov so slovenski udeleženci pripravili skromno proslavo dneva državnosti, kjer so se članom naše ekipe in harmonikarju Roku Grašiču, ki je s slovenskimi vižami temeljito ogrel noge in duše prisotnih, pridružili tudi člani drugih ekip. 

Do kdaj je trajalo praznovanje, naj zgodovina zamolči, povejmo samo to, da so se traktoristi odpravili proti domu v nedeljo zvečer in prišli domov zgodaj zjutraj naslednjega dne.