Društvo Stari traktor Moste s svojimi traktorji na Veliki planini

Bilo je v nedeljo po velikem šmarnu, 17.8.2014, ko se je kolona traktorjev starodobnikov s svojimi lastniki in za nas nenavadnih gostov odpravila na Veliko planino. Kot običajno sta jih povabila v goste direktor Velike planine Leon Keder in njihov član, član društva »Rigelj«, Alojz Kosec.
To je dan, ko se na Veliko planino zgrne velika množica obiskovalcev in vernikov. Enkratno lep in sončen dan pa sta število obiskovalcev še povečala.

13 starodobnikov je »grmelo« v koloni mimo Kamnika do Črnivca, nato pa krenila proti Kranjskemu raku, pastirskemu naselju, in Zelenemu robu.

Povsod so bili deležni velikega zanimanja, predvsem zaradi svojih let, ki so jih po zaslugi Društva stari traktor iz Most preživeli v dobri kondiciji, še vedno sposobni za vse vrste voženj. Pa zloščeni so bili, kot se za parado in razkazovanje spodobi.

Radovednih, prijaznih pogledov pa so bili deležni trije gostje – profesor in dve študentki iz okolice Osake in Kiota na Japonskem, ki so iz Italije, kjer so bivali več dni, obiskali prijatelja Janka Žagarja iz naše fare. Pa naj še kdo trdi, da prijateljstvo na daljavo ni mogoče!

Na vsakem postanku je skupino pričakalo veliko radovednežev; posebno starejši obiskovalci so obujali spomine na čase, ko so stroji v svojih in njihovih mladih letih bili aktivni pomočniki pri vsakdanjem delu. Mladi pa so se čudili, kaj in koliko ti starodobniki še zmorejo.

Obiskovalci iz Japonske – posebno še obe dekleti, pa sta poželi vsesplošno navdušenje, ko so jih slovenski fantje učili plesati slovensko polko in valček. Dobro, da njihov spremljevalec, profesor, še sam mlad, ni bil ljubosumen. Naslednji dan zgodaj zjutraj jih je čakal povratek domov, kjer bodo še dolgo obujali spomine in morda vadili »čudne« slovenske plese.

Pa krave na planini? Niso se dale motiti.

Gotovo so v mislih preračunavale strmino bregov, kjer so se pasle in kjer po novih direktivah EU kmalu ne bodo več smele opravljati svoje potrebe. Saj vemo, katere.
Tone Ogorevc