Lamborghini

Zgodovina traktorjev Lamborghini sega daleč v prejšnje stoletje.

Ferruccio Lamborghini je bil rojen 28. april 1916 v majhni vasici v severni Italiji, imenovani Renazzo. Že od zgodnjega otroštva so ga vedno zelo zanimali motorji. Ko je bil dovolj star, so ga starši vpisali v industrijski šoli v Bologni.
Po nekaj letih študija je diplomiral iz industrijskega inženiringa in začel delati v mehanični delavnici.

 
 
Rojstna hiša Ferruccia Lamborghinija

V drugi svetovni vojni je služil državi v italijanski zračni vojni bazi na otoku Rodos v Grčiji, kot mehanik za popravilo vozil. Po koncu 2. svetovne vojne je bil bolj ali manj prisiljeni nadaljevati delo v zvezi z zavezniškimi vozil, vse do leta 1946. Ko se je končno vrnil domov je začel popravljati pokvarjene traktorje. Pri tem je uporabljal rezerne dela iz vojaških vozil. To je bil začetek tovarne traktorjev in leta 1948 je ustanovil podjetje Lamborghini Trattori S.p.A.,

 

Bil je prvi, ki je začel izdelovati "poceni" traktorje, da bi si ga lahko skoraj vsakdo privoščil. Vendar pa je bil še en problem, to je bila cena goriva. Uporabil je motor, ki ga je poganjalo dizelsko gorivo. Zdaj je bil njegov ljudski traktor pripravljen za trg.

Prvi traktor Lamborghini

Bil je zelo sposoben, delaven in odločen človek, kar so bili skupaj s kavlitetno izdelanimi traktorji glavni razlogi za velik uspeh, saj se je proizvodnja traktorjev v 10 letih povečala že na 1.500 traktorjev na leto. 

Traktorji Lamborghini so bili (in so še vedno) najbolj znani po svoji kvalitetni izdelavi in zanesljivosti, kar je podjetje vodilo, da je v nadaljnjih 10 letih povečalo proizvodnjo na 5.000 traktorjev na leto. Že leta 1971 so traktorji Lamborghini postali tretji najbolj prodajni traktorji v Italiji, z leti pa se je vedno bolj povečeval tudi izvoz na tuje trge.

Skupaj z zgodovino traktorjev Lamborghini pa so neločljivo povezani tudi svetovno znani športni avtomobili Lamborghini. Ferruccio Lamborghini se je poleg traktorjev namreč navduševal tudi nad športnimi avtomobili. Tako si je v svoji izredno uspešni karieri (poleg tovarne traktorjev Lamborghini je ustanovil tudi tovarno gorilcev in klimatskih naprav) privoščil kupiti svoj sanjski avto - Ferrari.

  
Ferruccio Lamborghini in Enzo Ferrrari

Vendar pa je bil nad avtom kaj kmalu razočaran, saj se mu je zdela kabina avta prehrupna, notranjost pa preveč robustne izdelave. Kaplja čez rob pa so bile še težave s sklopko, ki so se pojavile pri avtu. Lamborghini se je tako odpravil k Enzu Ferrariju in se mu pritožil, da so avti slabi.

V tistem trenutku pa je Ferrari naredil največjo napako, saj je rekel Lamborghiniju, naj še naprej izdeluje traktorje, izdelavo avtomobilov pa naj prepusti njemu. Lamborghini mu seveda ni hotel ostati dolžan in se je odločil, da bo sam pokazal svetu, kako se dela prave športne avtomobile in že leta 1963 je ustanovil podjetje Automobili Lamborghini S.p.A.

Nekaj zgodniji modelov traktorjev Lamborghini.

1951 - Lamborghini L33 

To je prvi traktor, ki je bil v celoti narejen in izdelan v Lamborghinijevi tovarni z izjemo motorja, ki je bil Morrisov dizel s 6 cilindi in delovno prostornino 3500ccm. Lamborghini L33 je imel vgrajen razpršilec za goriva, ki je bil razvit in izdelan v tovarni Lamborghini. 

Lamborghini L33

1952 - Lamborghini DL 30. Serija DL, prvi Laborghini traktorji s pogonom na vsa štiri kolesa.

Narejenih je bilo le okoli 70 - 80 traktorjev DL 30.Ta traktor iz serije DL so izdelovali med leti 1953 in1955. 

 

 

Lamborghini DL 30

  

1955 - Lamborghini Diesel DL 25C

Lamborghini je predstavil svojega prvega goseničarja DL 25C, ki ga poganja MWM ali Lamborghinijev dizelski motor. Dve leti kasneje mu je sledil model  DL 30C.

1956 - Odprtje nove tovarne

1958 - Lamborghinetta z 2 cilindrskim, 22 KM Lamborghini motorjem

1962 - Lamborghini 1R DT

Z modelom 1R DT in 2R DT je Lamborghini začel izdelovati serijo traktorjev s štirikolesnim pogonom in zračno hlajenim motorjem. 

   

Ferruccio Lamborghini

Tako so traktorji in avtomobili Lamborghini ponesli v svet sinonim za kvaliteto, zanesljivost in sodobnost. Vir: www.lamborghini-tractors.com