Chamberlain traktorji 

Bob Chamberlain se je rodil se je 16. julij 1908 . Diplomiral je iz strojništva in se pridružil družinskemu podjetju.
Več let je delal na popravilu traktorjev in verjel je, da bi lahko naredil traktor, ki bi bil bolj primeren za avstralske pogoje, kot pa so bili traktorji, ki so že bili na avstralskem trgu.


Bob Chamberlain

Prvi Chamberlain traktor je bil zasnovan pred 2. svetovno vojno,  prototip traktorja model 40K pa je bil zgrajena v Melbournu in bil je prvi traktor, ki je bil letu 1946 uradno testiran na ATT testni postaji.


Prototip traktorja 40K

Leta 1949 so naredili prvi ​​traktor v svoji  tovarni v Welshpoolu v Zahodni Avstraliji.

Chamberlain traktor model 40K je bil prvi izdelan traktor za trg, sledil pa mu je močnejši model 55K.


Chamberlain 40K


Chamberlain 55K

Oba sta imela dvovaljni bokser motor, ki ga je poganjal kerozin. Model 40K je tehtal približno 4 tone, moč bokser motorja pa je bila 40 KS (30 kW). Imel je 9 prestav naprej in 3 vzvratne in je bil idealen za takratne potrebe avstralskega kmeta.

V naslednjih nekaj letih je bilo v proizvodnji več modelov, pa tudi nekaj kmetijskih strojev.

Kmalu so naredili tudi Chamberlain model 70DA s 3 valjnim dizelskim motorjem, sledila sta še modela Champion in Countryman .


Chamberlain 70DA


Chamberlai Champion 6G


Chamberlain Coutryman 6

Leta 1955 je bil v javnosti deležen velike pozornosti model 6G, ki je zmagal na reliju okrog Avstralije in postal znan kot »Tail End Charlie«. Ni samo zmagal, vlekel je tudi šest drugih udeležencev relija, ki so se na poti pokvarili.Chamberlain Champion 9G


Chamberlain Champion 6G

Po letu 1955 so začeli v traktorje vgrajevati Parkinsonove dizelske motorje, ki so jih izdelovali v Detroitu, USA.
Na začetku leta 1960 je prišel iz proizvodnje model Super 90. Pozneje je bil zelo priljubljen in je na trgu uspešno tekmoval  s podobnimi uvoženimi traktorji.


Chamberlain Super 90

Leta 1970 je John Deere kupil je velik delež v tovarni Chamberlain in začeili so vgrajaveti svoje motorje, menjalnike itd. Spremenili so tudi barvo traktojev v zeleno.


Chamberlain 4290

Leta 1986 so zaradi velikega upada povpraševanja po znamenitem Chamberlain traktorju počasi prenehali s proizvodnjo in zadnji traktor je bil poslan naročniku leta 1990, na mestu kjer je bila tovarna pa je bil zgrajen pisarniški kompleks.