Bubba

Pietro Bubba je leta 1898 v kraju Santimento pri Piacenzi v Italiji postavil tovarno za proizvodnjo mlatilnic, njegov naslednik Ulisse Bubba pa je leta 1922 projektiral in izdelal motor z žarilno glavo, ki ga je pritrdil na podvozje ameriškega trak­torja.
Nekaj časa po izdelavi motorja je naj­prej ugledal luč sveta model UTB 3 z moto­rjem moči 22 kW (30 KM) pri 400 vrt./min in samo enim ležeče nameščenim valjem pro­stornine neverjetnih 11.780 cm3, temu pa je sledil model z motorjem 36,7 kW (50 KM), ki je bil tiste čase eden od najmočnejših trak­torjev.


Bubba UTB3

Hlajenje motorja je bilo izvedeno z odparevanjem, zato je bilo treba med njego­vim delovanjem dolivati vodo. Mazanje mo­torja je bilo rešeno tlačno. Traktor UTB 3 je teh­tal 3500 kg; opremljen je bil z menjalnikom z dvema prestavama za vožnjo naprej in z eno prestavo za vzvratno vožnjo. V drugi prestavi je dosegal največjo hitrost 2,6 km/h. Imel je eno električno luč, za proizvodnjo elektrike pa je uporabljal dinamo. Bočno pritrjen velik motorni vztrajnik je (poleg žarilne glave) dajal značilno obliko temu traktorju.


Oglas za Bubba traktor španskega trgovca

Model UTB 3 je nasledil model UTC 6, ki je bil oblikovno že bolj podoben pravim traktorjem oz. izvedbam sodobnejših traktorjev tistega časa.


Bubba UTC6

Še nekaj modelov Bubba traktojev.
Model UT2: 1 vodoravno postavljen enovaljni moto z žarilno glavo, moč: 25 kW pri 600 vrtljajih na minuto, prostornina: 9118 cm3, prenos: 3 naprej + 1 vzvratno, teža: 2100 kg, leto začetka proizvodnje: 1930.

Bubba UT2
 
Bubba UT2
 
Bubba UT2
 
Bubba UTC4


Bubba UTC4


Bubba UTC4


Med 2. svetovno vojno je veliko traktorjev z motorjem z žarilno glavo iz zgodnjega ob­dobja razvoja končalo v talilnicah kovin za izdelavo orožja za italijansko vojsko, zato se je ohranilo izredno malo primerkov prvih traktorjev podjetja Bubba. Vir:Življenej in tehnika