Po Benediktu s starimi traktorji

Petdeset članov Kluba Starodobnik Slovenske gorice in njihovih prijateljev se je v soboto, 07. 07. 2012, popeljalo s starodobnimi vozili po domačih krajih v počastitev 13. občinskega praznika in 10. letnice Kluba Starodobnik.
Po ogledu muzejske zbirke starih traktorjev in druge kmetijske tehnične dediščine v Benediktu in zajtrku  je sledilo izobraževanje udeležencev srečanja s praktično predstavitvijo čiščenja kovinskih delov starodobnih vozil s tehniko peskanja. Družba Blast Tehnik d.o.o. iz Novega mesta  je predstavila tehniko peskanja s sodo, ki ne poškoduje kovin in jo uporablja prva v Sloveniji. 

                                               
 

Kolona starodobnih vozil (motorji, avtomobili in traktorji) je krenila iz Benedikta po dolini Drvanje na Froleh 9 do Senekovičevih.

                                              
 

Gosta,  Jože Mejač, pobudnik ustanovitve sekcije za starodobno kmetijsko tehniko pri DKTS ter  lastnik zasebne muzejske zbirke kmetijskih strojev in vozil in mag. Tomaž Poje, strokovnjak za kmetijsko tehniko na Framallu.

                         
 

Pri Senekovičevih,  ki vodijo turistično kmetijo z vinotočem so postregli sirovo gibanco in razne hladne pijače.

        
 

Še kozarec hladne pijače pred odhodom 

        
 

Turistična  kmetija in  vinotoč Ida Senekovič, Froleh 9, SI-2233 Sv. Ana

        
 

Stanko Bernjak je skupaj z družinskimi člani pripravil obilno malico in pijačo za udeležence potovanja. Stanko je prijazno pokazal lepo vzdrževano in ohranjeno staro leseno prešo s kletjo ter zelo kvalitetno obnovljeno več kot sto let staro družinsko kmečko hišo z originalnimi od 80 do 85 cm debelimi zunanjimi stenami. Klub večdnevni vroči sončni pripeki na hišo iz vseh strani  je bilo v notranjosti prijetno hladno.

        
 

Še spominska skupinska fotografija na Bernjakovi domačiji.

        
 

V senci ob lovskem domu Benedikt. Pozno popoldne so se udeleženci pripeljali do lovskega doma Benedikt. Kosilo z izbranimi specialitetam  jim je pripravil Janez Čeplak, ki je še ponudil degustacijo dveh svojih vrhunskih vin (sivi pinot in rumeni muškat)

      
 

Predsednik Kluba Franc Lasbaher je podelil vsem udeležencem pokale, priznanja in kape.

       
 

Na koncu pa je predsednik Kluba podelil posebne spominske plakete z zahvalo ob 10. letnici delovanja Kluba Starodobnik Slovenske gorice ustanoviteljem in najaktivnejšim članom.

     
 

Mag. Tomaž Poje,  Feliks Berič  in Jože Mejač so ocenili po tri najbolje ohranjene ali vzdrževane starodobne motorje, avtomobile in traktorje ter jim podelili spominske plakete.

               

Ocenjevanje je namenjeno vspodbujanju kvalitetnega tehničnega vzdrževanja in restavriranja starih vozil.
Vir
www.blogger.com


<< Nazaj