Stari traktorji na Veliki planini

Vsako leto na Veliki Šmaren obišče Veliko planino veliko romarjev, da na poseben način počastijo največji Marijin praznik v gorski cerkvici v idilični naravi, ki je bila letos še posebej lepa.

Zato je poskrbelo vreme; gorski svet sončen in svetel, gore so se razkazovale v vsej svoji lepoti od Kamniških planin do Triglava – do koder je segal pogled – ena sama lepota, ki se je žejna duša naužije kot kosa kruha, kot simbol srečevanja s prijatelji in znanci.

Pa je bilo letos le nekoliko drugače. Za to je poskrbelo »Društvo bajtarjev Rigelj, Velika planina in njegov predstavnik Alojz Kosec iz Mengša, ki dobro pozna naše Društvo stari traktor Moste in njegove podvige. Modri možje so staknili glave in nenavadna misel se je udejanjila. Seveda s posebnim dovoljenjem Občine Kamnik.

Tega prazničnega dne je na Veliko planino prisopihalo 12 starodobnikov in se najprej na ogled postavilo pri Marijini cerkvici, ki so ji traktoristi z obiskom izkazali spoštovanje in zahvalo. Ni čudno, da se je okoli njih zbrala množica radovednežev – poznavalcev strojev, ki so jim včasih lajšali težka kmečka opravila in takih, ki se niso mogli  nagledati zloščenih strojev.

 

 

V Gradiškovi bajti je voznike čakala malica – kislo mleko in ajdovi žganci. Tudi jota je bila na razpolago.

 

Škoda bi bilo razočarati več kot 4000 obiskovalcev, da si ne bi mogli ogledati teh nenavadnih obiskovalcev, zato so jo »potegnili« do bajte gostitelja – do bajte Kosec, kjer jih je čakalo kosilo, pa še piknik na prostem ob enkratnem razgledu s terase, ki jo je nad zelenje dvignil lastnik.

 

 

 

 

 

 

 

 

Skoraj obvezen, recimo protokolaren obisk Zelenega roba, kjer jim je izrekel dobrodošlico direktor Zavoda Velika planina, ki je pozdravil tako popestritev življenja na planini in izrazil željo, da bi taki obiski postali na Veliki šmaren tradicionalni. Verjetno bi se obisk vsaj na ta dan povečal tudi z vnaprejšnjo najavo na plakatih in obvestilih.

 

 

 

 

 

Bilo je že pozno popoldne, ko so se odpravili proti domu, saj so »morali« biti do teme že doma. Ukaz je ukaz, pa naj bo izrečen od kogarkoli.

Tone Ogorevc


<< Nazaj